5 Eylül 2013 Perşembe

ÇİN TUZU NE KADAR TEHLİKELİ?

MONO SODYUM GLUTAMAT


Çin tuzu adıyla geçen mono sodyum glutamat (MSG) asya kıtasında çok kullanılan tat ve lezzet arttırıcı bir  maddedir.glutamik asitin sodyum tuzu olan msg insanda ve bir çok gıdada proteinin yapı taşı olan amino asit formunda bulunur.insan vücudu tarafından üretilir.bu yüzden dışarıdan alınmasına gerek yoktur.domates,brokoli,parmesan peyniri,istridye,midye,soya sosu,ceviz,patates,mantar ve çeşitli yosunlu bitkilerde doğal olarak bulunur.beyindeki temel uyarıcıların mediyatörüdür.idrak,öğrenme,hafıza dahil normal beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde görev alır.

çin halkı kendi yemeklerinde bu tuzu 3 çeşit olarak kullanmaktadır.kendi dillerinde weijing olarak geçmektedir.çin sosyal medyası bu tuz ve çeşitlerinin günde 6 gramdan fazlasının zararlı olduğunu belirtmiştir.aslında bu tuzu ilk olarak 1908 yılında japonlar bir yosun türünden imal etmişlerdir.

ZARARLARI

Günümüzde marketlerden yaptığımız alışverişlerin paketlerine baktığımızda içinde mono sodyum glutamat olduğunu görürüz.ürüne bu madde katıldığında acı,ekşi,tatlı,tuzlu farketmeksizin beyin yediğimiz her ne olursa olsun lezzetli olarak algılamakta ve bir daha bu üründen yeme isteği oluşmaktadır.

MSG cipslerde,hazır çorbalarda,hazır et suyu tabletleri, hazır köfte harçları, bisküvilerde, krakerlerde, salata soslarında, dondurmada, renkli yoğurtlarda, konservelerde, dönerlerde, hamburgerlerde ve daha bir çok gıdada kullanılmaktadır.türkiye 2011 yılında 2050 ton,2012 yılında ise 2182 ton çin tuzu ithal etmiştir.kullanımı giderek artmaktadır.

Hamile bayanlar msg yi aldıklarında direkt olarak bu madde cenine geçmekte ve kalıcı tahribatlar vermektedir.bu madde çocuk gelişimini etkileme,büyüme hormonu baskılama,sinir sistemini etkileme,böbrek ve karaciğerde tahribat gibi zararlara yol açmaktadır.özellikle çocukların ve hamile bayanların bu maddeye dikkat etmesi gerekir.

Ürünlerine bu maddeyi katan işletmeler bizim sağlığımız yerine kendi ceplerini düşündükleri için msg yi kullanmaktan çekinmezler.ergenlik çağına erken giren çocuklar,mide ve bağırsak sorunu yaşıyan insanlar,küçük yaşlarda sinir sistemi bozulan çocuklar,vücudu gelişmeyen çocuklar,tansiyon hastaları gibi bir çok artan hastalıklar bu ürünlerimize katılan katkı maddeleri yüzünden ortaya çıkmaktadır.msg yi kullanan zengin işletme sahipleri ise kendileri için özel üreten doğal ürünleri tüketmektedir.

Sağlığımız ve gelecek nesiller için gıda konusuna özen gösterelim......


19 yorum:

  1. TEŞEKÜRLER BU TÜR ŞEYLERİ PAYLAŞALIM

    YanıtlaSil
  2. ben teşekkür ederim bloğumu ziyaret ettiğiniz için...

    YanıtlaSil
  3. turkiyede bunun arastirilmasi yapilmis fakat hala buna yasak getirilmemis bunun nedenini ogrenebilirmiyim?

    YanıtlaSil
  4. turkiyede bunun arastirilmasi yapilmis fakat hala buna yasak getirilmemis bunun nedenini ogrenebilirmiyim?

    YanıtlaSil
  5. çok saolun çok teşekkürler gerçekten çok faydalı oldu...

    YanıtlaSil
  6. Tşkler gerçekten böyle bilgilere ihtiyacimiz var

    YanıtlaSil
  7. Tanıdığum burger king'de çalışıyor, oradaki patateslere de çin tuzu katıyorlar bağımlılık yapsın diye, yememenizi öneririm.

    YanıtlaSil
  8. Bu tuz dunyada 50 ulkede yasak ama turkiyede massalllah

    YanıtlaSil
  9. Awesom !!!!!!!!

    YanıtlaSil
  10. Allah sonumuzu hayır etsin her şey menfaat olmuş bu dünyada

    YanıtlaSil
  11. Allah sonumuzu hayır etsin her şey menfaat olmuş bu dünyada

    YanıtlaSil
  12. vallahi okurken azım açık okudum ama hiç tüketmeyin... desem yalan olur :D...Arada sırada.

    YanıtlaSil
  13. Ozellikle cig kofteye katilmasi cok kotu. Gelecegimiz olan genclerimiz cok cig kofte yiyorlar.Ayrica tatlilarda ve pastalarda da kullaniliyormus.Pastahane mamullerinde de kullaniliyor.Adi tuz ama tuzlu bir madde degil.Renksiz ve kokusuzmus.Dolayisi ile hem tatli hem tuzluda gida ticaretcileri kullaniyorlar.Herkes cok dikkatli olmali. Cin tuzu olmayan hazir gida yok denecek kadar az.

    YanıtlaSil
  14. TEŞEKKÜRLER değerli bilgilendirmeniz için

    YanıtlaSil
  15. dogal sade gida bulmak cok zor malesef Ben bir imalatci olarak soyleyim Cin tuzu sonra bir suru aroma artirici maddeler var bir suru koruyucular var hangi birini yazsak acaba

    YanıtlaSil
  16. zararlı ise neden kullanılıyor,neden devlet izin veriyor.....

    YanıtlaSil