15 Eylül 2013 Pazar

KURU TEMİZLEME NASIL YAPILIR?



KİRLERİN DÜŞMANI

Giysilerimizi evde su ve deterjan ile makinada yıkamaktayız. Bazı kirler ise bu işlemde çıkmamaktadır. Çıkartmak için bir daha yıkayabilmekteyiz. İşte bu sefer giysilerimiz yıpranmaktadır. Defalarca yıkanan ve ütülenen giysilerimiz her seferinde aşınıp yıpranmaktadır. Sonuçta ise eskimiş elbiseler ortaya çıkmaktadır.

Kuru temizlemede ise su yerine petrol ürünü kullanılır. Giysiyi  ne kadar yıkarsak yıkayalım ürün özelliğini korumaktadır. Çünkü su ve deterjan ile teması yoktur. Aslında giysi kuru değil yine bir çözelti ile makinada yıkanmaktadır. İşin içinde su olmadığından adına kuru temizleme denmiştir.

PERK MADDESİ

İlk kuru temizleme fransada joly belin tarafından bulunmuştur. Yağlı bir elbise üzerine yanlışlıkla gaz lambasının içindeki kerosen maddesi dökülmüş ve kuruduğunda lekenin çıktığı görülmüştür. 1840 yılında ilk kuru temizleme dükkanı pariste açılmıştır.o zamanlarda kullanılan gaz ve kerosen  yerine şimdi ise perkloroetilen kullanılmaktadır. Kısaca perk denilmektedir.

İŞLEMİN YAPILIŞI

İşlem nasıl gerçekleşir? İlk başta kuru temizleme makinasına atılmadan önce kir üzerine leke çıkarıcı madde dökülerek kir zayıflatılır. Daha sonra kuru temizleme makinasına atılır. Burada çözelti giysiye uygulanır. Bir süre çözelti kumaş üzerinde kalır. Daha sonra giysiye ısı uygulanarak çözeltinin kumaş üzerinden uçamsı sağlanır. Buharlaşan çözelti tekrar kullanılmak üzere başka bir yerde toplanır. Buharlaşan çözelti ile birlikte kirlerde yok olmuştur.


Fakat kullanılan bu çözeltiler insan sağlığı için zarar teşkil etmektedir. Kullanılan perk maddesi çok toksik bir maddedir ve vücudumuz üzerinde baş ağrısı,mide bulantısı gibi etkileri vardır. Pek çok giysi türü kuru temizleme gerektirmez. Giysiler üzerindeki sadece kuru temizleme yapınız ibaresi üretici tarafından garanti adına geri almamak için ürünün normal yıkamayla bozulmaması içindir.çünkü kuru temizlemede ürün ilk günkü gibi duracak ve bozulmayacaktır.

7 yorum:

  1. Merhabalar, çalışan biri olduğum için giysilerimi kuru temizlemeye götürmek için fazla zamanım olmuyor. Bu durumda hoşuma gidiyor diyemem açıkçası. Ertesi gün Facebook hesabından da takip ettiğim Dry istanbul a online başvuru yaptım hemen dönüş yaptılar ertesi gün bütün kıyafetlerimi kapımdan aldılar ve tekrar kapıma bıraktılar. Eğer sizde böyle bir hizmet istiyorsanız mutlaka üye olmanızı tavsiye ederim hem kaliteli hemde hiç yorulmadan uygun fiyata tüm hassas kıyafetlerim temizlendi:)

    YanıtlaSil
  2. Benim kıyafetlerimi de kapımdan alıp sadece poşetleyip tekrar kapımdan iade ettiler

    YanıtlaSil
  3. Benim kıyafetlerimi de kapımdan alıp sadece poşetleyip tekrar kapımdan iade ettiler

    YanıtlaSil
  4. kapıdan alıp sadece poşetlemek nedir? yarım saattir gülüyorum. firmayı tanımam etmem, kuru temizlemeci mi yoksa poşetlemeci mi:))

    YanıtlaSil
  5. :))) güldüm...

    YanıtlaSil
  6. Makale çok ayrıntılı olmuş. Gerçekten çok kaliteli bir siteniz var düzenli takip edeceğim bundan sonra çok faydalandım yazıdan teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil